Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα Τετάρτη από το Σϋλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας


Νέα παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας «Μαρινόπουλος» διοργάνωσαν την Τετάρτη το πρωί ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, οι ταξικές δυνάμεις στο επιχειρησιακό Σωματείο, Λαϊκές Επιτροπές και Επιτροπές Αγώνα των Νότιων Συνοικιών της Αττικής.
Οι εργαζόμενοι απαίτησαν να εμφανιστεί εκπρόσωπος της εταιρείας για να τους ενημερώσει σχετικά με τις προθέσεις της. Στην άρνηση της εργοδοσίας να μιλήσει μαζί τους, οι εργαζόμενοι με μια αιφνιδιαστική ενέργεια πέρασαν την κεντρική πύλη, παρά την προσπάθεια της Αστυνομίας και της εταιρείας secutity να τους εμποδίσει, και πορεύτηκαν μέχρι το κτίριο που στεγάζεται η εταιρεία «Μαρινόπουλος». Τελικά κάτω από την πίεση των εργαζομένων, η εταιρεία υποχρεώθηκε τελικά να δεχθεί αντιπροσωπεία τους. Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη συνάντηση με στέλεχος της εταιρείας.
Η συνάντηση με εκπρόσωπο της εργοδοσίας επέτεινε την ανησυχία των εργαζόμενων καθώς αναλώθηκε σε ασάφειες επαναλαμβάνοντας ότι επιδιώκει την επιστροφή στην «κανονικότητα»« εν αναμονή της απόφαση του δικαστηρίου την Παρασκευή. Η αντιπροσωπεία των εργαζόμενων ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους για τα αποτελέσματα της συνάντησης τους. Τους κάλεσε σε αγωνιστική εγρήγορση και να μεταφέρουν το μήνυμα της οργάνωσης και τις κινητοποιήσεις σε όλα τα μαγαζιά.
Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν τη στάση της εργοδοσίας, η οποία προσπαθεί με τεχνάσματα να τους καθησυχάσει και να αποσπάσει την συναίνεσή τους στο σχέδιο για υπαγωγή της εταιρείας στον πτωχευτικό κώδικα, το οποίο εξυπηρετεί τα δικά της συμφέροντα και μόνο.
Με συνθήματα όπως «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη» και «Εργάτη τα δικαιώματά σου να μην τα παραδώσεις, την κρίση Μαρινόπουλε εσύ να την πληρώσεις» οι συγκεντρωμένοι έστειλαν μήνυμα στην εργοδοσία ότι δεν θα επιτρέψουν παιχνίδια στις πλάτες των εργαζόμενων, όπως αυτά που σχεδιάζει η εταιρεία με την ανοχή ή και τη στήριξη της κυβέρνησης και της πλειοψηφίας του επιχειρησιακού Σωματείου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο ο γραμματέας του υπ. Εργασίας όσο και η πλειοψηφία στο επιχειρησιακό Σωματείο αναπαραγάγουν αυτούσια την επιχειρηματολογία της εργοδοσίας και καλλιεργούν τον εφησυχασμό στους εργαζόμενους την ώρα που προχωρά κανονικά η υπαγωγή της εταιρείας στον πτωχευτικό κώδικα (η αίτηση εκδικάζεται την Παρασκευή), ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου για τα εναπομείναντα δικαιώματα των εργαζομένων.
Όπως καταγγέλλουν συνδικαλιστές του κλαδικού Σωματείου, η υπαγωγή είτε στο άρθρο 99 είτε στο άρθρο 106Β του πτωχευτικού κώδικα δεν διασφαλίζει τους εργαζόμενους από νέες περικοπές μισθών, απολύσεις, ανατροπές σε δικαιώματα, αφού στόχος της εργοδοσίας είναι η εξυγίανση που σημαίνει νέο γύρο επίθεσης σε βάρος των εργαζομένων.
Το κλαδικό Σωματείο και οι ταξικές δυνάμεις στο επιχειρησιακό Σωματείο διεκδικούν: Να πληρωθεί κανονικά ο Ιούνιος και να καταβληθεί το επίδομα άδειας (και τα δύο θα πρέπει να καταβληθούν αύριο Πέμπτη), να μη χαθεί καμία θέση εργασίας και σε περίπτωση πτώχευσης της εταιρείας να αποκτήσουν οι εργαζόμενοι προτεραιότητα έναντι των πιστωτών της εταιρείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία έχει καταθέσει αίτηση αρχικά για υπαγωγή στο άρθρο 106Β (εκκαθάριση εν λειτουργία) και σε περίπτωση που δεν καταφέρει να «εξυγιανθεί» μέχρι το Νοέμβρη ζητάει την υπαγωγή της στο άρθρο 99.

Κινητοποίηση το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη - Συσκέψεις και κινητοποιήσεις και σε άλλες πόλεις

Στη Θεσσαλονίκη, το Σωματείο Εργαζομένων στις επιχειρήσεις «Μαρινόπουλος Β. Ελλάδας» διοργάνωσε την Τρίτη συγκέντρωση στις 7 μ.μ., στο κατάστημα του Βαρδάρη, στην οποία συμμετείχαν και κλαδικά σωματεία. Σήμερα Τετάρτη θα γίνουν δύο συγκεντρώσεις, στις 7 μ.μ., στο εμπορικό κέντρο «Μακεδονία» και στην Ευκαρπία, ενώ οι εργαζόμενοι θα συμμετάσχουν και στη συγκέντρωση που διοργανώνουν συνδικάτα της πόλης την Πέμπτη 30 Ιούνη, στις 8 μ.μ..  
Στην Πάτρα, οι εξελίξεις στον «Μαρινόπουλο» και οι ανατροπές στα Εργασιακά θα βρεθούν στο επίκεντρο της Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων στο Εμπόριο και τις Υπηρεσίες Ν. Αχαΐας, την Τετάρτη 29 Ιούνη, στις 7.30 μ.μ., στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης (πλ. Γεωργίου, Πάτρα).
Στην Αλεξανδρούπολη το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων καλεί όλους τους εργαζόμενους στην εταιρεία «Μαρινόπουλος» σε σύσκεψη σήμερα Τετάρτη 29 Ιούνη στο Εργατικό Κέντρο στις 7 μ.μ.
Στην Καβάλα οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν επαναλαμβανόμενες κυλιόμενες στάσεις εργασίας την Πέμπτη 30 Ιούνη και την Παρασκευή 1η Ιούλη, ενώ θα συγκεντρωθούν έξω από τα καταστήματα στη Δημοτική αγορά και στην Ιχθυόσκαλα.
Στο Ηράκλειο η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων καλεί τους εργαζόμενους του Μαρινόπουλου από κάθε κατάστημα και αποθήκη του Νομού, να δώσουν δυναμικό παρών στην ημέρα δράσεων την Παρασκευή 1 Ιούλη όπου και εκδικάζεται η αίτηση υπαγωγής της εταιρίας στον πτωχευτικό κώδικα. Από τις 6 π.μ. ως τις 6 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί στάση εργασίας. Στις 11 π.μ. θα γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στο Δήμο Ηρακλείου καθώς την ώρα που απειλούνται οι δουλειές εκατοντάδων εμποροϋπαλλήλων, όχι μόνο κρατά σιγή ιχθύος, αλλά διοργανώνει φιέστες με τον Εμπορικό Σύλλογο Ηρακλείου και δίνει τις ευλογίες του για ανοιχτά μαγαζιά έως τις 12 τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.
πηγή: 902.gr