Τι είναι το Π.Α.ΜΕ;


Τι είναι; Πότε ιδρύθηκε;

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, πιο γνωστό ως Π.Α.ΜΕ. είναι μια συσπείρωση σωματείων, εργατικών κέντρων, ομοσπονδιών, αγωνιστών συνδικαλιστών και απλών εργαζομένων. Δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 1999 από σωματεία και εργαζόμενους που αποφάσισαν να έρθουν σε ρήξη με τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό.

Ποιοι ήταν οι λόγοι που το έκαναν αναγκαίο;

Οι επίσημοι συνδικαλιστικοί φορείς (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, αρκετές ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα και πολλά σωματεία) είχαν πλέον καταντήσει είτε απλές ανενεργές "σφραγίδες" που δεν έκαναν τίποτα για τους εργαζόμενους, είτε ακόμα χειρότερα όργανα της εργοδοσίας και της εκάστοτε κυβέρνησης, με στόχο όχι να ενημερώνουν και να οδηγούν τους εργαζόμενους σε αγωνιστική κατεύθυνση, αλλά αντίθετα, να επιβάλλουν τη θέληση των εργοδοτών πάνω τους. Σε μια εποχή που οι αντεργατικές νομοθεσίες έρχονταν η μία μετά την άλλη (ασφαλιστικό, οδηγίες ΕΕ, ωράρια) και η ανασφάλιστη, προσώρινη, μερική, ελαστική "απασχόληση" άρχισε να γίνεται καθεστώς, έγινε πλέον απόλυτη ανάγκη να δημιουργηθεί ένα μέτωπο όλων όσων ήθελαν να αντισταθούν σε αυτή τη λαίλαπα. Αυτό ήταν και είναι το ΠΑ.ΜΕ.

Είναι "ανεξάρτητο";

Πολύς λόγος γίνεται, καλοπροαίρετα πολλές φορές, για το αν ένα σωματείο ή συσπείρωση όπως πχ. το ΠΑΜΕ είναι "ανεξάρτητο" ή αν είναι "κομματικά υποκινούμενο", και είναι σωστό να γίνει κατανοητό στους εργαζόμενους ποια είναι η πραγματικότητα. Το ΠΑΜΕ συσπειρώνει τους εργαζόμενους πάνω σε ταξική κατεύθυνση, δηλαδή το θέμα δεν είναι αν κάποιος είναι "δεξιός", "αριστερός" ή "κεντρώος", ταμπέλες που ούτως ή άλλως έχουν χάσει τη σημασία τους σήμερα, αλλά αν είναι εργαζόμενος, δηλαδή αν παλεύει να βγάλει το ψωμί του πουλώντας την εργατική του δύναμη στον ένα ή τον άλλο εργοδότη. Με λίγα λόγια αυτό που έχει σημασία για ένα σωματείο ή μια συσπείρωση σωματείων όπως το ΠΑΜΕ είναι να είναι ανεξάρτητο από την εργοδοσία και την εκάστοτε κυβέρνηση. Δηλαδή να εκπροσωπεί τους εργαζόμενους και τα συμφέροντά τους. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι, τρόπος του λέγειν, το ΠΑΜΕ είναι... "εξαρτημένο" από τους εργαζόμενους, τους οικοδόμους, τις καθαρίστριες, τις συναδέλφισσες που κόβουν σαλάμι στα σουπερ-μαρκετ, τα παιδιά που κάνουν ντελίβερι με το μηχανάκι, τις κοπέλες που δουλεύουν στις καφετέριες χωρίς ένσημο για ένα κομμάτι ψωμί. Αυτοί, δηλαδή όλοι εμείς, είμαστε το ΠΑΜΕ.