Γιατί Σωματείο;


Τι σημαίνει "Σωματείο";

Σωματείο (ποδοφαιρικό, καλλιτεχνικό κλπ) σημαίνει στα ελληνικά ότι "Γινόμαστε ένα σώμα", παλεύουμε για τον ίδιο σκοπό.

Γιατί να κάνουμε σωματείο;

Όπως κάθε ομάδα ανθρώπων, έτσι και οι εργαζόμενοι, πιο συγκεκριμένα οι Εμποροϋπάλληλοι και ακόμα πιο συγκεκριμένα οι Εργαζόμενοι στο Μαρινόπουλο παλαιότερα, στον Σκλαβενίτη σήμερα, έχουν το δικαίωμα να συγκροτούν ενώσεις με σκοπό να υπερασπίζουν τα συμφέροντά τους. Εμείς οι εργαζόμενοι, έχουμε και έναν παραπάνω λόγο διότι η εργασία μας, το ότι ξυπνάμε δηλαδή το πρωί να πάμε στη δουλειά, δεν είναι ένα χόμπι ή καλλιτεχνικό ενδιαφέρον αλλά πρώτιστη ανάγκη καθώς πρέπει με αυτά τα χρήματα να πληρώσουμε το νοίκι, το ρεύμα, να ντύσουμε τα παιδιά μας, να τακτοποιήσουμε γενικά τις υποχρεώσεις μας. Αλλά υπάρχει κάτι ακόμα που κάνει το Σωματείο αναγκαίο. Ότι εμείς παράγουμε τον πλούτο, ότι εμείς δημιουργουμε τα κέρδη του (εκάστοτε) εργοδότη, με την εργασία μας. Και επειδή δεν είμαστε ούτε "οικογένεια", ούτε συνέταιροι με το αφεντικό μας, πρέπει να προασπίζουμε με κάθε τρόπο τα συμφέροντά και τα δικαιώματά μας. Αιτία λοιπόν, για την ίδρυση του Σωματείου, το Μάιο του 2016, ήταν η ανάγκη εκπροσώπησης των εργαζομένων και άμυνας τους απέναντι στη συντονισμένη επίθεση κυβέρνησης (με τα μνημονιακά και τα λοιπά νομοθετήματα που πετσοκόβουν μισθούς/δικαιώματα κλπ) και της εργοδοσίας, η οποία, όπως κάθε εργοδοσία, επιζητεί τη μείωση του εργατικού κόστους, για να μεγιστοποιεί τα κέρδη της.

Και ένας επιπλέον λόγος

Παράλληλα, υπήρξε και μια αφορμή. Αυτή ήταν ο εκφυλισμός της λειτουργίας του παλιού πανελλαδικού σωματείου στο Μαρινόπουλο και η μετατροπή του, με ευθύνη της πλειοψηφίας της διοικησής του σε όργανο της εργοδοσίας. Έτσι, από αποκούμπι των εργαζομένων έγινε όργανο της Εταιρείας στην προσπάθειά της να χτυπήσει να δικαιώματα των εργαζομένων, ενώ παράλληλα έφτασε στο σημείο να... απαγορεύσει στους εργαζόμενους σχεδόν σε όλη την Ελλάδα να κάνουν εκλογές ώστε να εκλέξουν την διοίκηση που επιθυμούν οι ίδιοι. Η ίδρυση του "Σωματείου Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις του Ομίλου Μαρινόπουλος στη Βόρεια Ελλάδα" ήταν πλέον επιβεβλημένη.

Ποιούς εκπροσωπεί το Σωματείο;

Το Σωματείο εκπροσωπεί όλους τους εργαζόμενους (είτε πλήρους-είτε μερικής απασχόλησης) που εργάζονται σε καταστήματα/αποθήκες κλπ του Σκλαβενίτη στη Βόρεια Ελλάδα (Μακεδονία-Θράκη)

Τι κάνει το Σωματείο; Όλο "απεργίες και πορείες";

Καταρχάς, σωματείο είμαστε όλοι μας, από την 4ωρη συμβασιούχα κοπέλα στο ταμείο, μέχρι τον συνάδελφο που κάνει παραλαβές εδώ και 35 χρόνια. Σωματείο δεν είναι μια ομάδα 3-5-10 "συνδικαλιστών" που λειτουργούν σαν ΚΕΠ και με λογική "ψήφισέ με να σε σώσω" ή "άστο πάνω μου". Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, είτε άμεσα λόγω ενεργειών της εταιρείας είτε πιο έμμεσα λόγω αντεργατικών νόμων και κανονισμών που ψηφίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση, δεν είναι προβλήματα του Μήτσου ή της Χριστίνας ή του Θανάση, είναι προβλήματα όλων μας. Δουλειά του σωματείου, όλων μας δηλαδή, είναι να ενημερώνουμε τους συναδέλφους για τα ζητήματα στο χώρο εργασίας, να αντιδρούμε σε παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας κλπ. Παράλληλα καλούμε σε τακτά διαστήματα τους συναδέρφους σε γενικές συνελέυσεις, έτσι ώστε από την συσσωρευμένη πείρα που μαζεύεται να παίρνονται και οι πιο σωστές αποφάσεις για τους τρόπους διεκδίκησης.