Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου 2017

Ανακοίνωση των Επιτροπών Αγώνα Μαρινόπουλου

[Σημείωση του Σωματείου Β. Ελλάδος: Λάβαμε και δημοσιεύουμε την ανακοίνωση από τις Επιτροπές Αγώνα. Οι Επιτροπές Αγώνα Εργαζομένων Μαρινόπουλου, δημιουργήθηκαν όταν το λεγόμενο "πανελλαδικό σωματείο" μεταβλήθηκε σε όργανο της εργοδοσίας και έπρεπε πλέον οι εργαζόμενοι να έχουν τη δική τους φωνή και δραστηριοποιούνται στην Αττική και τη Νότια Ελλάδα και βρίσκονται σε συνεργασία με το Σωματείο μας]

«Οι μισθοί μας, τα δεδουλευμένα μας, η ζωή μας δε μπορεί να δεσμεύονται και να εξαρτώνται από δικαστικές αποφάσεις, από τα επιχειρηματικά παιχνίδια», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι Επιτροπές Αγώνα Εργαζομένων «Μαρινόπουλου»,  καθώς οι εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί για τον Δεκέμβρη, ενώ «Μαρινόπουλος» και «Σκλαβενίτης» προσπαθούν να καλλιεργήσουν κλίμα αναμονής μπροστά στην προδιαγραφόμενη μη καταβολή μισθών. Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν οι Επιτροπές, στα σχέδιά τους αξιοποιούν και το επιχειρησιακό Σωματείο.
Οι Επιτροπές Αγώνα απευθύνουν κάλεσμα στους εργαζόμενους να βρεθούν τώρα «σε αγωνιστική ετοιμότητα μπροστά σε όλα τα ενδεχόμενα που είναι μπροστά και να συσπειρωθούν τώρα στα κλαδικά σωματεία, στις επιτροπές αγώνα σε κάθε κατάστημα».
Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν συγκεκριμένα:
«Ο "Μαρινόπουλος" και ο "Σκλαβενίτης", έχοντας βάλει μπροστά τους ανθρώπους και τους μηχανισμούς τους με τον τίτλο του Σωματείου Εργαζομένων, προσπαθούν να καλλιεργήσουν την αναμονή μπροστά στη μη καταβολή των μισθών που προδιαγράφεται, βάζοντας τους εργαζόμενους για μια ακόμα φορά να παρακολουθούν ως θεατές τα επιχειρηματικά παιχνίδια.
"Κόψτε την πλάκα" και πληρώστε τώρα τους εργαζόμενους, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις υποχρεώσεις σας! Οι μισθοί μας, τα δεδουλευμένα μας, η ζωή μας δε μπορεί να δεσμεύονται και να εξαρτώνται από δικαστικές αποφάσεις, από τα επιχειρηματικά παιχνίδια. Παραμένουμε αμετακίνητοι στις διεκδικήσεις μας, στο βασικό αίτημα
"Όλοι στη δουλειά την επόμενη μέρα", κανένας συνάδελφος να μη χάσει τη δουλειά του, καμιά βλαπτική μεταβολή στις συμβάσεις, στα δικαιώματα μας.
Με την πλάτη των εργαζόμενων οι δύο επιχειρηματικοί όμιλοι άντλησαν νέα ενδιάμεση χρηματοδότηση από τις τράπεζες που αθροίστηκε στις προηγούμενες και σήμερα για μια ακόμα φορά τα δεδουλευμένα, ο κόπος των εργαζόμενων βρίσκονται στον αέρα, μπροστά στα διάφορα παιχνίδια των επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου, που εξελίσσονται γύρω μας.
Η εργοδοσία αξιοποιεί ως γραφείο Τύπου το μηχανισμό του επιχειρησιακού σωματείου. Οι άνθρωποι της εργοδοσίας πήραν και παίρνουν μέρος σε ανοιχτές και κλειστές συσκέψεις με τράπεζες, με κυβερνητικά στελέχη στηρίζοντας και υπογράφοντας εν λευκώ όλες τις αξιώσεις της εργοδοσίας. Δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντα μας, με τις διεκδικήσεις μας. Δεν έχουν καμία σχέση με τους αγώνες που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα, σε αρκετά καταστήματα και πόλεις.
Οι Επιτροπές Αγώνα που συγκροτήθηκαν σε καταστήματα της Αττικής μαζί με το σωματείο "Μαρινόπουλου" στη Θεσσαλονίκη και τα κλαδικά σωματεία Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων σε όλη τη χώρα, έφεραν στο προσκήνιο με τους αγώνες τους, τις απεργίες, τις στάσεις εργασίας, όλη την προηγούμενη περίοδο τα πραγματικά αιτήματα των εργαζόμενων, τις διεκδικήσεις που πρέπει να έχουν οι συνάδελφοι μας στο "Μαρινόπουλο". Οι πιέσεις που ασκήθηκαν μέσα από αυτούς τους αγώνες, οδήγησαν σε υποχωρήσεις την εργοδοσία, σε άμεση καταβολή δεδουλευμένων.
Σήμερα μπροστά στις νέες εξελίξεις, χωρίς να έχουμε πληρωθεί και παραμονές της δικαστικής απόφασης, οι Επιτροπές Αγώνα θα συνεδριάσουν για να καθορίσουν τις δράσεις και πρωτοβουλίες που θα αποφασίσουν
Καλούμε τους συναδέλφους να βρεθούμε τώρα σε αγωνιστική ετοιμότητα μπροστά σε όλα τα ενδεχόμενα που είναι μπροστά μας. Τώρα να συσπειρωθούμε στα κλαδικά μας σωματεία, στις επιτροπές αγώνα σε κάθε κατάστημα!
  1. Να μην απολυθεί κανένας συνάδελφος μας.
  2. Καμία οικειοθελή αποχώρηση.
  3. Να μην δεχτούμε βλαπτικές μεταβολές στη σύμβαση μας. Καμία μείωση μισθών.
  4. Να επιστραφούν πίσω όσα χρήματα αφαίρεσε η εργοδοσία από το κόψιμο των επιδομάτων και τις μειώσεις μισθών.
  5. Οι οποιεσδήποτε μετακινήσεις γίνονται, να γίνονται με γνώμονα την κατοικία και όχι τις ανάγκες της εταιρείας και να έχουν μόνιμο χαρακτήρα.
Συνεχίζουμε τον αγώνα!».